wand plafond

 

Wand en plafond bewerking

Sauswerk
Wanden en plafonds zijn of kunnen afgewerkt worden met muurverf op basis van kunststofdispersie in allerlei verschillende kleuren en glansgraden. Voor we beginnen met sauswerk bekijken we of de ondergrond vast zit en egaal is. Zo niet dan repareren we de gaten of scheuren en kitten de naden dicht. Daarna sausen we het 1 of 2 keer over, afhankelijk van kleur en zuigkracht. Zo kun je ook bestaand vinyl of vliesbehang oversausen, wat verkleurd is of je wilt er een ander kleurtje op, mits het nog in goede staat is.

Glasvezel
Wanden kunnen ook afgewerkt worden met scan. Dit is een glasvezel wat je in diverse structuren en grofheden kunt verkrijgen. Voor we beginnen met plakken, zorgen we dat de wanden egaal en glad zijn. Hoe strakker de muren, hoe mooier het resultaat. Met speciale lijm wordt de wand of scan ingesmeerd om daarna de scan direct op de muur te plakken. Je kunt de scan eventueel ook aan het plafond plakken. Dit is ideaal voor oude gescheurde of gebarsten plafonds. Zodra de lijm droog is kunnen we het 1 of 2 keer sausen of met een speciale glasfinish in alle kleuren en soorten glansgraden bewerken.

Behangwerk
De bekendste wandafwerking is wel het traditionele behang. Hoewel het eind vorige eeuw steeds minder werd gebruikt, is het de laatste jaren toch weer in opmars, mede door de vele variaties, kleuren en soorten. Ook bij behangwerk geldt, hoe strakker de muren, hoe mooier het eindresultaat. Voor we beginnen met behangen maken we eerst de muren vlak en glad. Zo is er vliesbehang. Bij dit behang smeer je eerst de muur met lijm in, om daarna het behang er direct op te plakken (voordeel: het krimpt niet). Je hebt ook vinylbehang. Dit behang is over het algemeen beter afwasbaar en sterker. Je hebt dan ook nog het gewone papierbehang wat over het algemeen vrij kwetsbaar is.


Spuitwerk / pleisterwerk
Wanden en plafonds worden ook wel afgewerkt met sierpleister, spacwerk of een meer kleuren spuitwerk. Dat houdt in dat we eerst kijken of de muur egaal is en egaal van kleur is. Zo niet dan zorgen wij daar eerst voor. Daarna lijmen we de muur in, om daarna met een speciale spuit de droge, gekleurde vlokken op de gelijmde wand te spuiten, wat overigens in vele variaties van kleuren en grofheden is te verkrijgen. Als de lijm droog is, wordt het met een blanke transparante lak afgewerkt om het geheel sterk en strak te maken. Voordeel van dit systeem is: je hoeft weinig af te plakken en het camoufleert ook aardig op onregelmatige muren. Echter dit spuitwerk is meer geschikt voor wanden.

  M. Krale Glas en Schilderwerk © 2016